כאשר מגפת הקורונה החלה להתפשט ברחבי אירופה באביב 2020, נאלצו מורי המורים לשדרג את כישורי התקשוב שלהם (ICT: Information and Communications Technology) ולמצוא דרכים חדשות על מנת להתאים את שיטות העבודה שלהם למציאות החדשה והלא מוכרת שהביאה איתה מגפת הקורונה (Kidd & Murray, 2020). האתגר של מורי המורים בתקופה זו היה לא רק להשתמש בתקשוב מבחינה טכנית, אלא גם להטמיע טכנולוגיה באופן המגלם הוראה טובה מבוססת תאוריה ומותאמת לחזון הפדגוגי שלהם.
Smith, K., Ulvik, M., Curtis, E., Guberman, A., Lippeveld, L., Shapiro, T., & Viswarajan, S. (2021). Meeting the Black Swan – Teacher educators’ use of ICT – pre-, during and eventually post Covid-19. Nordic Journal of Comparative and International Education (NJCIE), 5(1), 17-33
תקציר המאמר "Meeting the Black Swan – Teacher educators’ use of ICT – pre-, during and eventually post Covid" שעלה לפורטל מס"ע, מפרט את הממצאים מתהליך חקר עצמי שערכה קבוצת מורות מורים מבלגיה, אנגליה, ישראל, נורבגיה וסקוטלנד. כחלק מהתפתחותן המקצועית ביקשו חברות הקבוצה לחזק את כישורי התקשוב שלהן.
עיקרי הדברים
- התפרצות מגפת הקורונה הייתה אירוע בלתי צפוי, אשר הביא לשינויים מידיים בחינוך בשל המעבר להוראה מקוונת.
- שינויים אלה מאפשרים לנו להיווכח ביתרונות של תקשוב בהכשרת מורים כמו גם בחסרונותיו.
- בית הספר העתידי יעשה שימוש מוגבר בטכנולוגיה דיגיטלית, ובאחריותם של מורי המורים להכין את הסטודנטים למציאות זו.
- השיעורים המקוונים המוקלטים זימנו לסטודנטים יותר גמישות בלמידה.
- ההוראה המקוונת לא אפשרה תקשורת אישית פנים-אל-פנים החיונית לביסוס סביבת למידה טובה.
- הלמידה המקוונת הקשתה על חלק מהסטודנטים שלא היה ברשותם ציוד או סביבה הולמת ללמידה.
- לחוויות החברתיות והרגשיות של לומדים יש השפעה על הלמידה, ולכן יש לשלב היבטים אלה בהוראה המקוונת.
- על מורי מורים להשתמש בהוראה מקוונת גם כדי לשפר את ההוראה שלהם וגם על מנת להוות מודל למורים לעתיד באשר לאופני יצירת קשרי למידה מועילים עם תלמידיהם.
- קיים קושי לפתח מערכות יחסים תורמות למידה באמצעות הוראה מקוונת בלבד, ולכן גישה המשלבת למידה מקוונת ולמידה פנים-אל-פנים עשויה להפוך לנורמה בהכשרת מורים.
- בימים שלאחר מגפת הקורונה חשוב להביא אל שולחן הדיונים את עתיד הכשרת המורים.